Väggdekorationer

En stark trend under 2019 är att nittiotalet gör comeback. Det kännetecknas av skulpturala former och högblanka ytor. Gult dominerar när det gäller färg, men även mörka och djupa kulörer som skapar en ombonad och hemtrevlig känsla är helt rätt.

Färger som dominerar, och som gärna kan kombineras, är gult, mörklila,  buteljgrönt och petrol. Dessa färger är fina att matcha med mörka träslag, grå toner och vintage-fynd i mässing och sammet. En annan färgskala som kommer starkt är den jordnära paletten med brända toner i rött, persika och grå/rosa.

Ojämna former och abstrakta mönster

2019 är de ojämna formernas, skrovliga ytornas och abstrakta mönstrens år. Ombre och marmorering gäller för såväl textiler som porslin och väggdekorationer. Målade längder, handgjorda gobelänger och vävda väggbonader som skapats av naturmaterial och med mycket textur och färg rimmar väl med den jordnära, naturliga trenden.

Den som önskar inreda tematiskt kan inte göra fel i år, i princip allt som kommer från andra kulturer och religioner funkar. Är man på resande fot rekommenderas att köpa någon form av väggbonader i typisk stil, helst med starka färger och abstrakta mönster.

Nittiotalet kallar

En annan trend som känns väl igen från 90-talet är svampmålning. Det gäller främst för väggar inomhus, men nu är det något dovare färger och mönster som gäller. Måla gärna med kalkfärg för att få en riktigt fin finish. Även metallskimrande tapeter funkar, och när det gäller kakel och klinkergolv är det också geometriskt som är trendriktigt och hett just nu.

För att få in naturen på väggarna kan man med fördel dekorera med ett stort grenverk eller liknande som tillverkats av svart järn. De finns i olika färger och är jättesnygga mot en ljus vägg, det blir verkligen en detalj som drar allas blickar till sig.

En annan kul idé är att förstora ett eller två fotografier, gärna med natur- och/eller landskapsmotiv, och göra en stor glastavla som sedan hängs på en väl utvald plats. Det finns såklart också färdiga motiv att beställa, men lägg då lite extra på snygga ramar som blir en detalj i sig.