Så fungerar RUT-avdraget för städhjälp

Är du privatperson och har funderat på att skaffa städhjälp till hemmet? Vad skönt! Då kommer du att få mycket mer tid över till annat. Idag är det väldigt vanligt att man anlitar professionella städare som kommer hem och ser till så att allt är i sin ordning och att golven är rena och fräscha när du kommer från arbetet. När man anlitar städhjälp som privatperson har man möjlighet att nyttja något som kallas för RUT-avdrag. Många har hört talas om avdraget, men det är inte alla som ännu har vågat använda sig av det.

Vad är RUT-avdrag?

RUT-avdrag är en skattereduktion som alla människor i Sverige kan använda sig av. Åtminstone nästan alla. Det gäller att du är över 18 år, betalar skatt i Sverige och att städningen utförs på den adress som du är skriven på. Varje år får människor ett visst belopp som de kan använda sig av för just hushållsnära tjänster och i detta fall även i samband med städhjälp. Skattereduktionen beräknas per person, vilket betyder att ett och samma hushåll kan ha RUT från flera olika personer. Sammanlagt får man 50 000 kronor per person och år att nyttja.

Hur går man tillväga?

När du vill anlita städhjälp och använda dig av RUT-avdraget så behöver du själv inte göra något speciellt. Det enda du behöver ha koll på är att du har rätt att använda RUT och att du har RUT kvar att ta ifrån. Därefter är det städföretaget själv som ser till att sköta kontakten med Skatteverket och du själv kan bara luta dig tillbaka, ta del av din städning och sedan invänta den reducerade fakturan. Avdraget gör det möjligt för dig att endast betala 50 % av den totala kostnaden som städningen skulle ha kostat, t.ex. 500 kronor istället för 1000 kronor.