Tre sätt att förgylla din matsal

I många villor, hus och i större lägenheter föredrar en del att inreda en tjusig matsal istället för att äta i köket eller duka i vardagsrummet. Matsalen kan också utgöra en del av köket om rummet är stort. Ordet matsal har ofta en lite finare klang än kök och därför behöver inredningen inte vara lika sparsmakad och stel. I nedanstående rubriker hittar du 3 tips på hur du kan tänka vid inredningen.

1. Gör en tavelvägg

En matsal ska skapa harmoni och ge glans för att den som vistas i rummet ska kunna känna sig tillfreds och rofylld när han eller hon intar sina måltider. En vacker tavelvägg ger inte bara något vackert att fästa blicken på – det kan även utgöra lämpliga samtalsämnen kring matbordet när gästerna väntar på att få bli serverade.

2. Bekväma matsalsmöbler i balanserad design

Då många middagar kan dra ut på tiden, är det bra om stolsitsarna inte är gjorda av trä eller metall. Folk kan då lätt börja skruva på sig på grund av att de får ont i rumpan eller ryggen. Ofta räcker inte en vanlig dyna för att kompensera. Här gäller det att tänka funktion och komfort men också design. Draperade eller stoppade stolar är både snyggt och skönt att sitta på. Hela matsalsgruppen ska passa in och vara lika behagliga att äta på/vid i slutet av måltiden, som i början.

3. Glöm inte mattan

I en matsal kan det vara bra att täcka en stor del av golvet och speciellt matsalsgruppens yta med en tjock och stilren matta som också blir ett liggande konstverk på golvet. Med alla stolar som dras in och ut kan golvet annars repas.

Håll jämvikten i matsalen

Låt gärna prydnadsföremål och konst pryda matrummet. Se bara till att hålla en jämvikt som inte får det att se för plottrigt eller för fullproppat ut. Det kan leda till svårigheter att servera och röra sig, samtidigt som helhetsintrycket tillintetgörs.