Kristallglas – tänk på det här

Kristallglas är väldigt vackra och har en glans och klarhet som få andra glas kan jämföra sig med. Under många år har kristallglas varit en del av finare dukningar och med tanke på glasens utseende är det inte underligt att de klassas som mer eleganta och exklusiva. De nyare kristallglasen kan i många fall gå i diskmaskin, men äldre kristallglas kan få en ful hinna som gör att glasen ser grumliga och smutsiga ut. För att rengöra kristallglas ska man undvika diskmaskinen i den mån det går och istället använda detta smarta tips!

Enkel rengöring för extrem glans

Till att börja med måste du säkerställa att kristallglasen verkligen är grumliga. Detta gör du genom att ta en nål och försiktigt skrapa där grumligheten sitter. Om det försvinner så kan du fortsätta med nedanstående steg.

1. Blanda lika delar vatten med ättika i en större skål

2. Doppa ner en disktrasa eller annan ren trasa i blandningen och placera denna över kristallglaset. Trasan ska alltså läggas på avlagringen.

3. Låt sedan trasan ligga på över natten eller så länge som möjligt

4. När det är dags tar du bort trasan och diskar rent kristallglasen i varmt vatten för att avlägsna all ättika.

5. Låt inte glasen självtorka utan torka torrt med en ren luddfri trasa

Varför blir glasen grumliga?

Det är främst äldre kristallglas som kan bli grumliga av att rengöras i diskmaskin och detta beror på att de äldre glasen innehåller bly. När den höga temperaturen som uppstår i diskmaskinen kommer i kontakt med bly så uppstår alltså denna grumlighet. Om du är medveten om att du har äldre kristallglas så ska du istället diska dessa för hand och därefter torka rent glasen på en gång. Precis som vanliga glas så kan vatten även lämna droppspår som inte heller är speciellt kul att ha.

Hitta glas och kristallglas hos Fyrklövern här